Ahşap malzemenin en iyi bilinen ve insanların tercih etmelerine neden olan özelliği "ahşabın sıcaklığı" olarak adlandırılan düşük ısı iletkenliği ve tamamen doğal ve sağlıklı bir malzeme oluşudur. Bunun yanında özgül ağırlığına oranla son derece dirençleri yüksek bir yapı malzemesidir. Ayrıca ahşaptan ürün üretmek için son derece az enerji (diğer endüstriyel malzemelere oranla) tüketmesi insan sağlığına olumlu etkilerinden biridir. Ahşap malzemenin diğer özellikleri: Ses ve ısı izolasyon, yüksek sıcaklıklarda değişim göstermemek, şok ve vibrasyona karşı dayanıklılık, basit aletler ile işlenebilmesi ve birleştirilebilmesi, metallerde görülen yorulma göstermemesi, paslanmaya ve düşük nitelikli baz ve asitlere dayanıklılık, poröz yapısı nedeniyle yüzey işlemleri kolaylığı, kusurlarının son derece kolay görülebilmesi, çürümeye karşı çeşitli yöntemler ile korunabilir olması, kimyasal yolla birçok endüstriyel ürünün hammaddesi olması ve renk ve görünüş özelliklerinin son derece dekoratif olması olarak belirtilmektedir.
MASİF PANEL ÜRETİMİ
Masif panel imalatı için aşamalar kısaca; kurutma, dilimleme, kusur giderme, lata boylama, boyuna birleştirme, yanyana ekleme, ebatlama, kalibre ve ambalajlamadan ibarettir.
Kurutma: Masif panel imalatı için kullanılacak kereste (kalas, tahta, lata) olarak %10±2 rutubetine kadar kurutulmalıdır.
Dilimleme: Kurutulmuş kereste, dört işlem öncesi boyutlara göre dilinir. Bu aşamada, bazı ağaç türlerinden yapılacak masif panellerde son derece önemli olması nedeniyle elde edilen latanın geniş yüzeyinin görünüşüne göre ve tam boy veya kusur giderilecek olmasına göre tasnif yapılır
Kusur Giderme veya Budak Çıkarma: Dilimlemeden çıkan lataların üzerlerindeki kusurların masif panel standartları dışında kalanlarının çıkarılması işlemidir.
Boy Ekleme: Masif panel imalatı için gerekli olan standartta boy ekleme için dişlerin açılarak tutkallanan malzemelerin preslenmesi işlemidir.
Boylama: Boy eklenmiş lataların boyları zaten ekleme makinesinde (FJ) istenilen ölçülere getirilmiştir veya bilgisayar kontrollü kusur giderme ile işlem görülenler de istenilen boya göre boylanmışlardır. Tam boy latalar ise boylanmamıştır.
Sınıflandırma Kriterleri: Masif panel ürününün sınıflandırılması ağaç türü, desen, renk (varsa) ve ekli(FJ) ya da eksiz latalı olma ana kriterlerine göre ön ayrıma tabi tutulur. Bu ayrımdan sonra masif paneller yüzeylerindeki kusurların bulunma oranlarına göre A/A, A/B, B/B, B/C ve C/C olmak üzere beş ana sınıfta işlem görmektedir.
Yan Yana Yapıştırma (Pres): Preslemeye her ne kadar tasnif edilmiş lata gelmiş olsa da, presleme öncesi lataların sınıfına göre dizilip panel halinde nasıl olacağı görülmelidir. Lataların bir kenarı tutkallanarak prese verilir.
Ebatlama: İstiflerde bekletilmiş olan masif panel levhaları istenilen ebatlardan boyutları büyük ve kenarları düz değildir. Bu levhalar istenilen ölçülere getirilmek ve aksine bir istek yoksa gönyeli hale getirmek için ebatlanır.
Kalibre: Masif panel ürünleri çoğunlukla mobilya imalatında kullanıldığından müşteriler her iki yüzeyin birbirine paralel (kalibre edilmiş) ve orta düzeyde liflenmeden arındırılmış olmasını beklerler. Bu nedenle her iki yüzey kalibre edilir ve talebe göre 100 veya 120 kum zımasif panel aralanır.
Ambalaj: Masif panel gerçek ahşap üründür. Bu ürün, ortam bağıl nem ve sıcaklığı ile tam bir masif ahşap gibi davranmak ister. Dolayısı ile depolama sevkiyat ve kullanıcının depolamasındaki olumsuz şartlarının malzemeyi etkilememesi için ambalajlama işlemine tabi tutulması gerekir. Genellikle tercih edilen Shrink naylonlamadır. Ambalajlanan ürün her durumda olduğu gibi istifleme kurallarına bağlı olarak stoklanır.
|